Disneyland Parijs en de nieuwe betalende fastpass

Op het moment van schrijven heeft Disneyland Parijs aangekondigd dat er een nieuw betalend systeem voor de fastpass in Disneyland komt. Als Disneyland fan wou ik hier toch even mijn zegje over kwijt…

Dus, dus, dus… Zoals jullie weten ben ik een grote fan van Disneyland (Echt waar? Naja ik ben er al meer dan 10 keer geweest in twee jaar tijd). Wat is er zo geweldig aan Disneyland? Wel.. Zo goed als alles? Het nadeel aan Disneyland? Wel.. Je staat soms erg lang in de rij voor een attractie. En voor de mensen die de wachtrij willen overslaan is er de fastpass.

Wat is een Fastpass eigenlijk?

Met een fastpass kan je in feite de wachtrij ‘overslaan’ en plaats nemen in een aparte wachtrij. Deze wachtrij is meestal veel sneller dan de gewone wachtrij (omdat er enkel mensen met een fastpass binnen mogen). Het komt er op neer dat je een attractie kan doen zonder dat je lang moet aanschuiven.

Zo’n fastpass is gratis beschikbaar. Voor iedereen! Elke bezoeker kan zo’n fastpass halen. Het enige dat je hiervoor moet doen als bezoeker is een ticket afhalen bij de attractie. Er zijn enkele beperkingen natuurlijk: je kan slechts één fastpass per keer of per tijdslot hebben, er zijn slechts een beperkt aantal fastpassen per attractie beschikbaar. En tot slot heeft niet elke attractie in Disneyland een fastpass systeem.

Voorbeeld van een fastpass

Op dit ticket of fastpass staat een uur waarop je welkom bent in de attractie. En voila, that’s it.

Een goed systeem toch? Iedereen krijgt de kans om zijn favoriete attractie te doen zonder lang te moeten wachten. Maar je moet zuinig zijn: je kan maar één attractie per keer kiezen.

Lage wachttijd bij Big Thunder Mountain

Wat is er nu gebeurd?

Disneyland heeft aangekondigd dat er vanaf heden ook een ‘betalende variant’ van de fastpass komt. Dat klopt: mensen kunnen vanaf heden dus fastpassen bijkopen. Het komt er op neer: Eén fastpass per keer, maar betaal je? Dan krijg je een extra fastpass.

Bij het kopen van een ticket op de website wordt je voorgesteld of je niet ineens een fastpass bij je ticket wilt kopen.

En het gaat zelfs verder…

tabel met prijzen van de nieuwe fastpassen

Los van het feit dat deze fastpassen heel duur zijn (de goedkoopste is €30 euro, oh ja en prijzen zijn per persoon per dag) …is er vanaf nu ook een fastpass die je onbeperkt kan gebruiken (wacht wat?) bij alle attracties. Met die fastpass hoef je dus eigenlijk zo goed als nergens meer aan te schuiven.

Waarom is dit een probleem?

Kijk, ik vind het niet erg dat mensen vanaf nu de kans krijgen om minder lang te moeten aanschuiven. Ik vind het ook niet erg dat mensen bereid zijn om hier zoveel voor te betalen. (Dat is uiteindelijk gewoon hun zaak).

Maar je moet begrijpen: het fastpass systeem werkt vanwege de manier dat het momenteel is ontworpen. Je kan maar één fastpass tegelijk hebben en er zijn er maar een select aantal ter beschikking per attractie. Als je mensen de mogelijkheid geeft om fastpassen bij te kopen, dan werkt het systeem gewoon niet meer. Want hoe meer mensen een fastpass hebben, hoe langer je kan aanschuiven. Of erger: hoe meer mensen een fastpass kopen. Hoe minder gratis fastpassen er beschikbaar zullen zijn.

Hopelijk gaan ze dit systeem snel veranderen, want dat mensen langer moeten aanschuiven omdat ze niet betaald hebt voor een fastpass lijkt mij een zeer spijtige zaak.

Geef een reactie